Mai-turné Norge – Italia

Trondheim Sinfonietta vil i løpet av mai 2013 gjennomføre en turné i Norge og Italia. Med seg har de en av Norges mest spennende musikere, saksofonist og komponist Eirik Hegdal. Ensemblet har de siste årene samarbeidet med store internasjonale komponister som Steve Reich, Brett Dean, HK Gruber og Osvaldo Golijov. I tillegg har sinfoniettaen hatt fokus på barne- og familieforestillinger. Dette endte i Spellemannspris for innspillingen ”Så Rart” som inneholder norske barnerim tonesatt med nykomponert klassisk musikk. Det er nok først og fremst samarbeidet med Trondheims lokale komponister som har satt særpreg på ensemblet. Prisbelønte Maja Ratkje, Spellemanns-vinner Trygve Brøske, ettertraktede Jon Øivind Ness og allsidige Eirik Hegdal er alle spennende navn som har skapt nasjonal og internasjonal anerkjennelse for Trondheim Sinfonietta. Blant annet dokumentert gjennom den kritikerroste innspillingen ”Snowblind”.

TSI plakat vår 2013_web

Turnéen starter i Trondheim og Oslo før ferden går videre til Italia. Med seg har de ”Chamber Symphony” av den amerikanske stjernekomponisten John Adams. Et komplekst, energifullt og lekende verk inspirert av hektisk tegnefilm-musikk. Krevende musikk for musikerne men på samme tid svært underholdende for publikum. Lekende er også et stikkord som passer godt til komponist Eirik Hegdal. Med en fot i amerikansk jazz, en annen i europeisk samtidsmusikk og et hode fullt av rytmiske krumspring, lyriske perler og blytunge riff har Hegdal gang på gang fått stående ovasjoner fra et begeistret publikum. Selv om han kanskje er mest kjent for sine utallige jazz-prosjekter, blant annet som leder for Trondheim Jazzorkester, så har det klassiske miljøet nå for alvor oppdaget den talentfulle og produktive trønderen. Etablerte kammerensembler, sinfoniettar og orkester over hele Norge vil alle samarbeide med Hegdal. På turneen vil publikum få høre et variert utvalg fra Hegdal sin store katalog der han også bidrar som saksofonist og musikalsk leder.
Ved siden av Adams og Hegdal spilles verket ”Soundpainting” basert på et konsept for ensembleimprovisasjon utviklet av den amerikanske komponisten Walter Thompson. Her har vi vår egen bratsjist Bergmund Skaslien som ”Soundpainter” der han bruker orkesteret for å improvisere frem verket ”live”. Ved hjelp av visuelle tegn og mimikk bruker han musikerne som sitt eget palett. Her kan alt skje, og (hittil) har vi fått svært begeistrede reaksjoner fra publikum på denne litt uortodokse måten å fremføre musikk på.

Vel møtt til en konsert der norske musikere fremfører verk fra USA og sin egen bakgård. Dette kommer garantert til å bli en opplevelse utenom det vanlige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.