Zappa og Nordheim

Zappa & Nordheim - 1. november 20141. november inviterer Trondheim Sinfonietta og Rockheim  til en helaften med 2 av de mest nyskapende og banebrytende komponister i den nyere tid; Frank Zappa og Arne Nordheim! På programmet står også et nyskrevet verk av den bejublede norske komponisten og Zappa- kjenneren Jon Andreas Håtun, alias Jono El Grande, som også vil binde konserten sammen som konferansier.

Frank Zappa og Arne Nordheim møttes for første gang på begynnelsen av 1970- tallet. Respekten var gjensidig og det oppsto et livslangt vennskap mellom de to. Denne happeningen er en hyllest til to særegne komponister som fant hverandre gjennom musikken på tross av ulik bakgrunn.

 

Kveldens konsert er den største i sinfoniettaens historie, om man måler etter antall musikere på scenen og antall meter noter spilt. Dirigent Halldis Rønning leder tilsammen over 30 musikere, inkludert 3 musikkstudenter fra NTNU.
Fløytesolist på Arne Nordheim Tractatus er Trine Knutsen.

 


Kveldens program:

Kl 19:00 – To eksperter i en sofa – om Zappa og Nordheim
Vi har invitert Jon Andreas Håtun, alias Jono el Grande som i en årrekke har utforsket Zappas univers. Sammen med seg i sofaen har han Ola Nordal som arbeider med en doktoravhandling om Nordheims musikk.

Kl 20:00 – Konsert
Trondheim Sinfonietta spiller Zappa, Nordheim og El Grande!
Dirigent: Halldis Rønning
Solist: Trine Knutsen
Konfransier: Jono El Grande

Kl 22:00 – Zappa Nachspiel! Zoot Allures!!!

 

 

Frank Zappa, American Composer, fl. 1940 – 1993

Zappa is best described in his own words, from The Real Frank Zappa Book:

“One day I happened across an article about Sam Goody’s record store in Look magazine which raved about what a wonderful merchandizer he was. The writer said that Mr. Goody could sell anything—and as an example he mentioned that he had even managed to sell an album called Ionisation.”

“The article went on to say something like: ‘This album is nothing but drums—it’s dissonant and terrible; the worst music in the world’ Ahh! Yes! That’s for me!”

“I turned the volume all the way up (in order to get the maximum amount of ‘fi’) and carefully placed the all-purpose osmium-tipped needle on the lead-in spiral to ‘Ionisation.’ I have a nice Catholic mother who likes to watch Roller Derby. When she heard what came out of that little speaker at the bottom of the Decca, she looked at me like I was out of my fucking mind.”

“I bought my first Boulez album when I was in the twelfth grade: a Columbia recording of ‘Le Marteau Sans Maitre’ (The Hammer Without a Master) conducted by Robert Craft, with ‘Zeitmasse’ (Time-mass) by Stockhausen on the other side.”

“I didn’t know anything about twelve-tone music then, but I liked the way it sounded. Since I didn’t have any kind of formal training, it didn’t make any difference to me if I was listening to Lightnin’ Slim, or a vocal group called the Jewels […] or Webern, or Varèse, or Stravinsky. To me it was all good music.”

“What do you do for a living, dad? If one of my kids ever asked me that question, the answer would have to be: ‘What I do is composition.’ I just happen to use material other than notes for the pieces.”

“A composer is a guy who goes around forcing his will on unsuspecting air molecules, often with the assistance of unsuspecting musicians. […] In my compositions, I employ a system of weights, balances, measured tensions and releases—in some way similar to Varese’s aesthetic. The similarities are best illustrated by comparison to a Calder mobile:  a multicolored whatchamacallit, dangling in space, that has big blobs of metal connected to pieces of wire, balanced ingeniously against little metal dingleberries on the other end.”

“The orchestra is the ultimate instrument, and conducting one is an unbelievable sensation. Nothing else is like it, except maybe singing doo-wop harmony and hearing the chords come out right.”

“I find music of the classical period boring because it reminds me of ‘painting by numbers’. There are certain things composers of that period were not allowed to do because they were considered to be outside the boundaries of the industrial regulations which determined whether the piece was a symphony, a sonata, or a whatever. All of the norms, as practiced during the olden days, came into being because the guys who paid the bills wanted the ‘tunes’ they were buying to ‘sound a certain way’”.

“It’s all over, folks. Get smart—take out a real estate license. The least you can do is tell your students: ‘DON’T DO IT! STOP THIS MADNESS! DON’T WRITE ANY MORE MODERN MUSIC!’”

“‘Information is not knowledge, knowledge is not wisdom, wisdom is not truth, truth is not beauty, beauty is not love, love is not music. Music is the best.’” – Joe’s Garage, 1979

 

Uten navn1© mmix zappa family trust.

 

 

 

Zappa & Nordheim - 1. november 2014Arne Nordheim (født 20. juni 1931 i Larvik, død 5. juni 2010) var en norsk komponist og musikkritiker.

I perioden 1948–51 studerte han ved Musikkonservatoriet i Oslo. 1954 ble hans første verk, Essay for strykekvartett, oppført ved Ung Nordisk Musikkfest i Stockholm. Han betraktet frem til sin død at stykket ikke var hans opus 1, men strykekvartetten fra 1956 skulle være hans første riktige verk.

Nordheims viktigste genre var orkesterverk. I de tidlige verkene som Aftonland, Canzona og Epitaffio forsøkte han å gi de tradisjonelle instrumentene en ny klang. Han begynte etter hvert å benytte elektronikk på magnetbånd, og hadde i en periode elektronikk som hovedtema. Fra denne tiden stammer rent elektroniske verk som Solitaire, men også verk hvor elektronikken ble blandet med tradisjonelle instrumenter som feks. slagverk. Han har også skrevet mye for radio og TV, teater og ballett der han eksperimenterte mye og ga musikken nye grenser.

 

Zappa/Nordheim

Arne Nordheims popularitet vokste enormt da Frank Zappa kom til København i 1973, og besvarte danske journalisters spørsmål om hva han håpet å oppleve i Skandinavia med at han mest av alt ønsket å treffe Arne Nordheim. Zappa var fascinert av de klanglige nyansene i Nordheims komposisjoner. Europeisk presse fikk det nå travelt med å sette seg inn i hans musikk. Et par dager senere spilte Frank Zappa & The Mothers of Invention på Kalvøyafestivalen i Bærum med Arne Nordheim på plass som Frank Zappas spesielle gjest. Det utviklet seg til et livslangt vennskap mellom de to. Arne Nordheim ble invitert til USA, og fortalte gjerne om det underlig frigjorte miljøet han møtte. Frank Zappa oppsøkte siden alltid Nordheim når han spilte konserter i Norge

 

Jono El Grande er artistnavnet til Jon Andreas Håtun (født 29. juli 1973). Han er en autodidakt komponist, bandleder, gitarist og dirigent, inspirert blant annet av Frank Zappa, Captain Beefheart, King Crimson, Gentle Giant, Magma (rockeband), Arne Nordheim, Sjostakovitsj og Igor Stravinskij.[1] Jono El Grande har utgitt fem album, og er et navn som vokser på den internasjonal avantgardescenen.[2][3] I Norge er han best kjent med sine eksentriske og morsomme performance/dada-inspirerte live-opptredener,[4] og som sentralt medlem av kunstnerfraksjonen Den Nye Vinen[5] på nittitallet. I 2000 dannet han The Jono El Grande Orchestra, som hadde sin debutopptreden live i studio på den Oslobaserte TV-kanalen Metropol. Bandet skiftet navn i 2005 til Jono El Grande & The Luxury Band.

 

Halldis Rønning (født 7. juli 1978 i Bergen) er en norsk dirigent og fiolinist. Rønning er utdannet ved Griegakademiet i hjembyen Bergen, Musikkonservatoriet i Amsterdam og Norges musikkhøgskole, og hun tok diplomeksamen i orkesterdirigering våren 2006 med Bergen Filharmoniske Orkester.
Hun har arbeidet med de fleste norske symfoniorkestre, deriblant Filharmonien i Oslo. Hun har også arbeidet som dirigent i Vietnam, Nederland og Sverige, og var første kvinne som dirigerte i Hanoi Operahouse i 2006. Rønning har arbeidet mye med samtidsmusikk og samarbeider med de norske ensemblene Cikada, Oslo Sinfonietta og BIT20. I 2010 var Halldis Rønning også å se som mentor i NRK-serien Maestro, der forskjellige kjendiser fikk prøve seg som orkesterdirigent. Rønning dirigerte sommeren 2013 Norsk Ungdomssymfoniorkester i Wien, med solistene Mari Silje Samuelsen og Håkon Samuelsen.
Trine Knutsen vokste opp i korps- og orkestermiljø i Bærum, og studerte ved Norges Musikkhøyskole i Oslo og Folkwang Hochschule i Essen, Tyskland. Knutsen spilte åtte år i Bergen Filharmoniske Orkester før hun flyttet til Trondheim og etpar år var daglig leder for TrondheimSolistene. Siden 1999 er hun ansatt som førsteamanuensis ved NTNU Institutt for Musikk, og siden 2009 har hun vært instituttleder her.
Knutsen har vært solist med TrondheimSolistene, Trondheim Symfoniorkester, Midtnorsk kammerensemble osv ved flere anledninger. Hun spiller i Trondheim Sinfonietta, deltar i prosjekter med Trondheim Jazzorkester, og engasjeres jevnlig av Trondheim kammermusikkfestival, Olavsfestdagene og andre som solist, kammermusiker og orkestermusiker. Knutsen er dessuten hyppig brukt som styrerepresentant i kulturlivet lokalt og nasjonalt.

 

 


Billetter på billettservice.no eller Rockheim.
Kr 250,- / student kr 150,-

I samarbeid med Rockheim – Det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock