Strange news – Respons: Rolf Wallin

Photo : Benjamin Ealovega
Photo : Benjamin Ealovega

Til årets Responskonsert har Trondheim sinfonietta invitert komponist Rolf Wallin. Sammen med dirigent Leif Karlsson og skuespiller Arthur Kisenyi vil vi fremføre Wallins sterke verk Strange News. I tillegg får publikum høre Boyl og Twine.

Konserten er i amfisalen på ISAK-senteret fredag 20. nov kl 19.00.

 

«Strange News» representerer en stor orkesterproduksjon som tar opp et tema fra verden omkring oss: bruken av barnesoldater i Afrika. Grusomme handlinger settes inn i et kunstnerisk format, der vanviddet og billedstormen blir tonesatt. Ved hjelp av kamphelikoptre i surroundlyd, video og orkesterets moderne tonespråk, rykkes vi inn i en brutal virkelighet.

Mange barnesoldater som har rømt, har i løpet av de siste årene blitt tatt inn i bistandsprogrammer hvor de har fått hjelp til å leve normalt i samfunnet igjen. En av hovedutfordringene er de ødelagte sosiale båndene disse barna har til sitt eget familie, stamme og samfunn. I terapi kan lokale tradisjonelle ritualer brukes, der fokus er på individet som en del av det kollektive, med sang og dans som viktige ingredienser. Den fantastiske er at behandlingen fungerer og gir et glimt av håp i en av de mørkeste kapitlene i afrikansk samtidshistorie.

Det er ikke ’politisk kunst’ i den forstand at det propaganderer imot en klart definert ’fiende’ eller
stiller opp problemløsninger, men mer en musikalsk parallell til en TV- eller radiodokumentar; et
lite men informativt vindu mot én spesiell sak, der empatien med de involverte er viktigere enn
tørre fakta og ingen konklusjoner trekkes.

Arthur Kisenyi står i sentrum på podiet og representerer individet – barnesoldaten.
Strange News forteller om menneskelig fortvilelse, men viser også at det finnes håp.

 

Les mer om stykkene her:
http://www.strange-news.info/index.html
http://www.rolfwallin.org/works/large-ensemble/
http://www.rolfwallin.org/works/chamber-music/

 

Billetter kjøpes på ISAK-senteret på forhånd eller ved inngang til konserten.
150kr/100kr(student) kontant, da vi dessverre ikke har kortterminal tigjengelig.

 

http://www.rolfwallin.org/ Monday 29 November 2010 Commissioned by Jenny Wegg, Senior Promotion Manager Music Sales Limited, 14/15 Berners Street, London W1T 3LJ t- +44 (0)207 612 7475 | e- jenny.wegg@musicsales.co.uk www.chesternovello.com | www.musicsales.com photos licensed to Rolf Wallin for publicity and promotion (inc web) use. CD cover use and 3rd party commercial use will be licensed separately as, when and if the issue arises; pls contact photographer. Please ensure photographer is credited: "Benjamin Ealovega"

Rolf Wallin (Oslo , 1957) er en av de fremste samtids nordiske komponister. Hans musikalske bakgrunn spenner seg fra jazz, avantgarde rock og tidlig musikk til tradisjonell klassisk opplæring, og denne allsidigheten gjenspeiles i en usedvanlig manyfaceted liste over komposisjoner. Wallins komposisjoner dekker et bredt spekter av teknikker og uttrykk : fra strengt absolutt musikk til musikk teater, fra sterkt intuitiv musikk for dans og performance å utdype dataassistert komposisjon i hans instrumentalmusikk . Wallins musikk er regelmessig fremført over hele verden. Han har skrevet for noen av verdens fremste artister, ensembler, intitutions og orkestre, for eksempel Cleveland Orchestra, Ensemble Intercontemporain, IRCAM, Arditti String Quartet og Wiener Mozartjahr. Rolf Wallin har mottatt flere priser for sin musikk, som for eksempel Den internasjonale EBU Rostrum 1999 og Nordisk Råds Musikkpris 1997.

Les mer om Rolf Wallin her:
http://www.rolfwallin.org/

 

DSC_0126Arthur Kisenyi er født i Uganda (1990). Han ble opptatt med teater allerede i skoleårene, og ble etter hvert medlem av Bakayimbira Drama Actors, et av Ugandas best kjente ensembler innenfor drama, dans og musikk. Det har vært i virksomhet i over 20 år, og fikk i 2009 sin egen faste arena i Kampala. Det var også der Kisenyi fikk vite om skuespiller-audition for Strange News, som han vant. Denne rollen ble et internasjonalt gjennombrudd for ham, med uroppførelsen i Oslo-Filharmonien i 2007 og senere forestillinger i Porto, Birmingham, Toronto, Brussel og Amsterdam.
I 2010 grunnla han Dynamo Theatre Company sammen med sin kollega Idris Segawa. Dette ensemblet opptrer over hele Uganda, og anvender dans og drama til å ta opp sosiale temaer. Blant annet har ensemblet gjennomført et stort skoleprogram i Uganda som ledd i bekjempelsen av HIV og AIDS.Han fortsetter å utforske sine evner som regissør, skuespiller og utøver som freelanceteaterartist.

 

Leif KarlssonLeif Karlsson 15 cm
Etter 4 års musikkhøgskoleutdanning, ble Leif Karlsson i 1979 ansatt som soloslagverker i Västerås Symfoniorkester. Samtidig opprettes ensemblet Kroumata med Leif Karlsson som en av grunnleggerne. Siden da har han sammen med Kroumata reist verden rundt for å spre svensk kultur og framføre svensk musikk. Siden 1997 er Kroumata Kulturambassadører og har fått tildelt Positiva Sveriges Hederspris.
I løpet av årene har Leif Karlsson sammen med musikerne i Kroumata uroppført over 200 verk. Kroumata har også spilt in nitten CD-plater, der i blant Sveriges aller første  digitale CD, innspilt i Göteborg år 1983.
Han er i dag den ledende slagverkeren med historisk innvirkning i Sverige.
Leif Karlsson har vært sjef for Nordiska kammarorkestern, daglig leder for KammarensembleN, undervist ved Framnäs Folkehøgskole samt ved Musikkhøgskolen i Piteå.
Som dirigent arbeider han  med: Norrlandsoperan, Jönköping sinfonietta, Wermland opera, Västerås Sinfonietta, Bodö Sinfonietta, Eskilstuna Symfoniorkester, Bergslagens kammarsymfoniker, Norrbottens ungdomssymfoniker och Gislaveds symfoniorkester. Siden 2014 har han vært kunstnerisk leder for Uppsala blåsersinfonietta.
Leif arbeider nå som konsulent ved Kultur i Väst.

Vi har også skolekonsert samme dag kl 13 for elever fra videregående skoler ved Musikk, dans og drama og medialinjen.

Forestillingene er støttet av Norsk Kulturråd, Trondheim Kommune, Torstein Erboes Fond og stikk.no