Respons: Therese Ulvo

Trondheim Sinfonietta

Respons: Therese Ulvo

Dokkhuset 2 sept kl 20.00

Therese Birkelund Ulvo har studert komposisjon ved Norges Musikkhøgskole og Guildhall School of Music and Drama i London. Hun er en av landets ledende unge komponister, og blir beskrevet som en utøverkomponist: Hun skriv ikke et stykke for sopran, men for en helt bestemt sopran med et bestemt uttrykk. Hun arbeider med menneske, isteden for et instrument, i tett prosess med utøverene hun skriv for. Musikken er inspirert av andre kunstfelt, som film, tekst og lydkunst. Hun har et nært forhold til norsk tradisjonsmusikk, der man kan finne både det mikrotonale, det rapsodiske og opne former. Musikken hennes blir ofte framført, i inn- og utland. I tillegg til sitt virke som komponist er hun blant annet aktiv som plateprodusent i flere genre; folkemusikk, samtidsmusikk, elektronisk musikk og jazz. Therese var Rikskonsertene sin intro-komponist 2011-2013. Ulvo mottok i 2015 De Unges Lindemanpris. Hennes klarinettkonsert for Bergen Filharmoniske Orkester og solist Christian Stene fikk i Rostrum 2016 utmerkelsen “Recommended piece”.
Fra 2014 har Ulvo vært kunstnerisk leder for festivalen Hardanger Musikkfest sammen med Tora Augestad.

For kveldens konsert har Trondheim sinfonietta den glede å urfremføre Therese Ulvos fiolinkonsert. Den er skrevet til Trondheimsbaserte Eira Bjørnstad Foss.

Eira Bjørnstad Foss er fiolinist bosatt i Trondheim. Hun har mastergrad i utøvende musikk fra NTNU med samtidsmusikk fordypning, og har også studert ved Norges Musikkhøgskole og Barratt-Due musikkinstitutt. Foss er medlem i kvartetten Tøyen Fil og Klafferi, som i hovedsak framfører ny musikk spesialskrevet for ensemblet. Hun er også aktiv i Trondheim Sinfonietta og Ensemble neoN, i tillegg til å frilanse i de profesjonelle symfoniorkestrene i Norge.

Program:
Bente Thorsen: Frihet, Kjæmper, Fjeld Og Sånn Lzm
Therse Ulvo: Bell Machinery
Bente Thorsen: Nattasang fra andre siden av havet
Witold Lutoslawski: Chain 1
Therese Ulvo: Konsert for fiolin og sinfonietta

Dirigent: Kai Grinde Myrann
Solist: Eira Bjørnstad Foss

http://www.tbulvo.com/
http://benteleiknesthorsen.no/

I vår serie Respons inviterer vi komponister, fortrinnsvis norske, til å presentere sin musikk sammen med dens inspirasjonskilder. Her er er mulighetene mange, og vi synes at denne måten å presentere samtidsmusikk på gir et interessant innblikk i hvordan den klassiske musikken utvikler seg.

Tidligere profiler i serien har vært:

Ellen Lindquist (2016)
Rolf Wallin (2015)
Lene Grenager (2014)
Trygve Brøske (2010)
Maija Solveig Kjelstrup Ratkje (2009)
Hywel Davies (2009)
Mark-Anthony Turnage (2008)
Eirik Hegdal (2008)
Henrik Hellstenius (2007)
Jon Øivind Ness (2002)

Leave a Reply