Nachspielkonsert: Terry Rileys “In C”

Trondheim Sinfonietta

Nachspielkonsert: Terry Rileys “In C”

Torsdag 23. april, rett etter TSO-konserten i Olavshallen ca 21.15, er det igjen klart for nachspielkonsert i store sal! Her skal Trondheim Sinfonietta fremføre Terry Rileys “In C”. Anton Lukoszevieze vil innlede konserten med å sette oss inn i verket og publikum får mulighet til å følge med på framførelsen via noter. Det er som vanlig ingen egen billett til Nachspiel-konsert, det er bare å bli værende i salen mens vi rigger om scenen og gjør plass for publikum på musikernes plasser.

In C ble komponert av Terry Riley i 1964 og er skrevet for et hvilket som helst antall musikere. Selv foreslår han at en gruppe på omkring 35 er ønskelig, men mindre eller større grupper kan brukes. Stykket består av 53 musikalske fraser, som varer fra et halvt slag til 32 slag; hver frase kan gjentas et vilkårlig antall ganger. Hver musiker bestemmer selv hvilke frase han eller hun spiller, og musikerne oppfordres til å spille frasene med forskjellige startpunkt i forhold til de andre musikerne. In C har ingen fast varighet, men Riley sier selv at stykket skal vare mellom 45 minutter og 1,5 time.
Verket er en reaktion på den abstrakte akademiske serialiske teknikken, som brukes av komponister i midten av det tyvende århundrede, som feks Schönberg.
In C er ofte nevnt som den første minimalistiske komposisjonen.

Terry Riley (F. 1935) er en amerikansk komponist og musiker, og regnes som en pioneer innen utviklingen av sjangeren minimalistisk musikk. Riley ble selv påvirket fra flere musikkstiler og retninger. Hans mest betydningsfulle lærer var Pandit Pran Nath, en mester i indisk klassisk sang. Riley var også influert av John Cage, samt, som han sier selv, ”the really great chamber music groups of John Coltrane and Miles Davis, Charles Mingus, Bill Evans, and Gil Evans”. Musikken hans demonstrerer nettopp dette spektret av påvirkning der han trekker sammen tråder fra østens musikk, den vestlige avant-garde og jazz.

John Rileys musikk har vært stor inspirasjon til en rekke andre komponister, blant dem Steve Reich, Philip Glass og John Adams, samt rockegrupper som The Who, The Soft Machine, Tangerine Dream og mange andre.

Musikere

Fiolin – Johannes Rusten
Cello/musikalsk leder – Anton Lukoszevieze
Cello – Marianne Lie
Bass – Michael Duch
Fløyte – Trine Knutsen
Obo – Philip Jordan
Klarinett – Rik de Geyter
Trompet – Hans Petter Stangnes
Horn – Peter Hatfield
Piano – Else Bø
Slagverk – Espen Aalberg
Hammond – Daniel Formo

Leave a Reply