Respons: Therese Ulvo

Trondheim Sinfonietta

Respons: Therese Ulvo

Dokkhuset 2 sept kl 20.00

Therese Birkelund Ulvo har studert komposisjon ved Norges MusikkhĂžgskole og Guildhall School of Music and Drama i London. Hun er en av landets ledende unge komponister, og blir beskrevet som en utĂžverkomponist: Hun skriv ikke et stykke for sopran, men for en helt bestemt sopran med et bestemt uttrykk. Hun arbeider med menneske, isteden for et instrument, i tett prosess med utĂžverene hun skriv for. Musikken er inspirert av andre kunstfelt, som film, tekst og lydkunst. Hun har et nĂŠrt forhold til norsk tradisjonsmusikk, der man kan finne bĂ„de det mikrotonale, det rapsodiske og opne former. Musikken hennes blir ofte framfĂžrt, i inn- og utland. I tillegg til sitt virke som komponist er hun blant annet aktiv som plateprodusent i flere genre; folkemusikk, samtidsmusikk, elektronisk musikk og jazz. Therese var Rikskonsertene sin intro-komponist 2011-2013. Ulvo mottok i 2015 De Unges Lindemanpris. Hennes klarinettkonsert for Bergen Filharmoniske Orkester og solist Christian Stene fikk i Rostrum 2016 utmerkelsen “Recommended piece”.‹Fra 2014 har Ulvo vĂŠrt kunstnerisk leder for festivalen Hardanger Musikkfest sammen med Tora Augestad.

For kveldens konsert har Trondheim sinfonietta den glede Ă„ urfremfĂžre Therese Ulvos fiolinkonsert. Den er skrevet til Trondheimsbaserte Eira BjĂžrnstad Foss.

Eira BjĂžrnstad Foss er fiolinist bosatt i Trondheim. Hun har mastergrad i utĂžvende musikk fra NTNU med samtidsmusikk fordypning, og har ogsĂ„ studert ved Norges MusikkhĂžgskole og Barratt-Due musikkinstitutt. Foss er medlem i kvartetten TĂžyen Fil og Klafferi, som i hovedsak framfĂžrer ny musikk spesialskrevet for ensemblet. Hun er ogsĂ„ aktiv i Trondheim Sinfonietta og Ensemble neoN, i tillegg til Ă„ frilanse i de profesjonelle symfoniorkestrene i Norge.

Program:
Bente Thorsen: Frihet, KjĂŠmper, Fjeld Og SĂ„nn Lzm
Therse Ulvo: Bell Machinery
Bente Thorsen: Nattasang fra andre siden av havet
Witold Lutoslawski: Chain 1
Therese Ulvo: Konsert for fiolin og sinfonietta

Dirigent: Kai Grinde Myrann
Solist: Eira BjĂžrnstad Foss

http://www.tbulvo.com/
http://benteleiknesthorsen.no/

I vĂ„r serie Respons inviterer vi komponister, fortrinnsvis norske, til Ă„ presentere sin musikk sammen med dens inspirasjonskilder. Her er er mulighetene mange, og vi synes at denne mĂ„ten Ă„ presentere samtidsmusikk pĂ„ gir et interessant innblikk i hvordan den klassiske musikken utvikler seg.

Tidligere profiler i serien har vĂŠrt:

Ellen Lindquist (2016)
Rolf Wallin (2015)
Lene Grenager (2014)
Trygve BrĂžske (2010)
Maija Solveig Kjelstrup Ratkje (2009)
Hywel Davies (2009)
Mark-Anthony Turnage (2008)
Eirik Hegdal (2008)
Henrik Hellstenius (2007)
Jon Øivind Ness (2002)

Leave a Reply